Resepi Ayam Masak Lemak Api
Friday, February 19, 2016
Hye Assalamualaikum :)
Itu hari husband cakap nak makan ayam masak lemak api. Si isteri ni dalam hati bermonolog "ha sudah! I mana pandai sobs". Tapi demi suami ku gagahkan diri ini.
Nak dijadikan cerita ternampak post resepi ayam masak lemak cili api ni dekat facebook. Lepas je baca bahan-bahan dan cara masak dia I be like, "Like seriously??!Senang je rupa nya" Nangis jap sebab selama ni tak pernah try T_T.
Lepas balik keje terus pergi beli bahan-bahan. Berdesup lari ke dapur eksaited iolls nak masak wehuuu. Sampai baju kemeja kerja tak sempat tukar pastu terkena kunyit. dush!
Ok ni dia bahan-bahan nya. Yang dah terer masak abaikan ye. Bagi la can pengantin baru(eh baru lagi ke dah 3 bulan?) ni beraksi ok. hiks
- Bawang merah 1 biji
- Bawang putih 3 ulas
- Halia sebesar ibu jari
- Kunyit hidup 1 biji ibu jari
- Serai 2 batang
- Santan (saya pakai yang serbuk punya(cara bancuh dekat belakang peket ye), nak pakai yang fresh or kotak lagi bagus. terpulang)
- Cili padi 3 biji
Cara-cara memasak :
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia, kunyit dalam lesung. Sambil tumbuk tu bayangkan muka ex korang ha konpem 2 minit je terus siap. ekekeke
2. Sediakan periuk dan masuk ayam 3 ketul. Masukkan bahan-bahan yang telah kita tumbuk lumat tadi dan cili padi. Masukkan air agak-agak tenggelam separa ayam tu. Buka api.
3. Masak seketika. Lastly,kita masukkan jelah santan yang telah dibancuh dan biarkan mendidih.
Dan ini lah ghupenye.
.
.
.
.
.
.
.
Kuning betul warna dia. Tak payah pakai serbuk kunyit dah dapat warna camni.
Husband cakap dia bagi 4 bintang. Dalam hati em boleh lahh first try kot. Lepas nasi dia dah licin dia bagi 6 bintang. 6 bintang terus mehee. Request suruh masak lagi lauk ni esok. Amboi, sedap sangat ye awak?
Thank you for reading this entry! :)
0 comments